MONKEY

Wah!!lamenye aku xblogging…mintak maap banyak2 kawan2, since the last update,aku terlampau bz sangat,dan jugak xde idea nak post ape,kene plak kolej aku wireless lombab cam haram..membantutkan lagi keadaan…so aku sambung balik ape yg dah terputus,about my freking hobby! Hehehe…so selepas angkat bellwest..berbulan lepas tu, aku mula teringinkan helmet yang monyet selalu pakai..hehehe….MANGKI @ MONKEY…hehehe..berdasarkan firasat aku,si mangki ni payah nak dapat di bahagian barat dan timuran Malaysia..selalunya si mangki ni menjadi kegemaran di selatan tanah air…so aku pun try la riki line kt jb,roger2 sket kengkawan di jb brp harga die..BAJANG! almost 1K ??? pergh bleh tahan jugak monyet ni….but one day,mungkin langkah kanan kot,alhamdulillah ,aku terbkak 1 adv ni ad brader nak jual mangki die…aku pon call lah talian yg tertera…aik??aweks yg jawab?oh rupe2nye die tuka fon ngan balak die.so aweks ni pon bg la kontek balaks die,bro_otai pejal…mase tu niat aku cume nak riki prize je,memandangkan mase tu duit aku tolak dengan duit minyak + duit lunch tggl rm15 je..aiseh,harga mengancam jiwo la pulok..aku pon dengan hormat mintk hold dululah..bg masa cr seng dulu.. then one day,kira lama la jugak.sampai tabung gajah(tabung BSN bagi) aku pon dah penuh aku kontek balik bro_otai pejal,naseb baek ade lg..proses tawar-menawar pon berlaku..rayu punya rayu,naseb baek bro ni baek hati,pemurah..harga yg dipinta pn mencapai persetujuan kedua2 pihak2…hehehehe.mamak pelita menjadi saksi pertemuan kami.bl dah jumpa,sembang2 pny sembang,la..sama spesies/seangkatan rupanya..(juronan)..bro ni mmg baek,siap bg visor shoei skali..tapi lokel..huhu..


ok pasal helmet ni ..

1. Stiker Luar
Masa aku dapat helmet ni, xde sebarang stiker yg ada..kosong..nak beli stiker Shoei, mahal..so aku tempah je kampong aku, kedai member2 dapat murah sket..

2. Getah
Getah helmet ini lebar sedikit dari arai..

3. Button
Sewaktu helmet ini turun ke tangan aku, button kedua2 belah dah xde..tapi tali still attach..aku pun pelik…so aku anta kat H.J swuh buat balik button pki button tambaga…cost harga aku dah xigt..huhu…tapi button visor dia mcm S-22..ade tembaga di tengah2..

4. Warna
Warna aku tgk pada fiber belah dalam, warna merah seperti warna di luar..cat die pon dah nampak lama..dah merekah-rekah..

5. Cop
Tiada sebarang cop pada tali..tapi pada tali tersebut terdapat bahagian kulit..xtau dari mana asal-usul tali ni..
6. Tali
Tali aku assume dah tukar sebab button asal dah hilang..material tali pon agak keras sket..

7. D-Ring
D_ring pon aku rasa dah xasli sbb button dah tukar..D-ring dia pon kecil dan berkarat2, berbanding S-22
8. Fiber
Fiber yang biasa digunakan pada Shoei/Arai..fiber suun,benang..

9. Stiker Dalam
Tiada sebarang stiker dalam, mahupun stiker saiz, snell,ansi dan tahun..


10 Padding
Material kain agak keras, bukan seperti Shoei/Arai..


11. Gabus
Seperti shoei, ada gap ditengah2 kepala..terdapat lubang di pipi belah kiri..xtahu apa sebenar tujuan ia ditebuk..

Kesimpulannya, helmet ini xdapat dikenal pasti sebagai helmet dari brand apa, Shoei atau lain2..tapi yang pasti, aku dapat detect perbezaan yang sgt ketara dengan helmet Monkey yang baru yang kini berlambak di jual di kedai seperti cendawan tumbuh selepas hujan.. Jikalau diperhatikan , helmet ini tiada button visor di tepi button tali, bermakna helmet ini sesuai untuk dipakaikan cap sahaja… Rujuk #1

Nilai lah sendiri tuan2…
:)



2 kutukan!:

April 3, 2012 at 10:43 PM Art Industry Village said...

confirm shoei ke bro?sbab memb ak pnye dri zaman bpak dye lg dh pkai,ad button visor kt tepi..

May 5, 2012 at 3:21 AM bobostrobos said...

bukan....sbb sy dah bukak helmet ni..xde no siri shoei..klu shoei,ade no siri kt cengkerang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...