ARAI "Hirotake Arai" S-70

Design helmet ini bagi model s-70 agak susah nak dapat...bertahun-tahun jugak la aku cari..kalau nak compare kan kepada arai calssic, bagi aku design ni lagi susah nak cari..sbb xramai orang ada..kalau ada pon,saiz pulak xkena.bila saiz dah kena, fulus pulak xdo..haih...tapi alhamdulillah, berkat kesabaran aku,rezeki depan mata tiba2 muncul..pernah sekali masa aku nak beli shoei s-22 dulu, brader tu kebetulan ada jugak helmet ni, tapi harga , mak aih....xtermampu den..suatu hari tu,aku bertandang ke rumah seorang rakan, saja2 nak menziarah time raya..borak punya borak, terborak la pasal cita-cita aku untuk melengkapkan koleksi arai aku..kebetulan mase tu mmg ade brader mat salleh nak jual helmet ni..lepas buat perkiraan, alhamdulillah, helmet ini dikatakan xlari bajet...pelik jugak aku, nape la bdak2 skang jual mahal gila2...xpatut2..design helmet ni agak lebih kurang kepada helmet marushin..terbelah dua..tapi untuk model Hirotake Arai (HA) ni, fiber yang digunakan agak lain sedikit..ade dua layer...satu layer fiber benang, dan dilapik pulak 1 layer fiber petak..bagi mengukuhkan lagi ketahanan helmet tersebut...di belakang helmet, tertera 4/75...dan wasir pada rivet visor ada stamp arai s-70...














visor ni aku angkat asing-asing.visor ini sangat selesa..dari luar nampak smoke, tapi dari segi pandangan mata dari dalaman, seperti menyegarkan mata..penggunaan pada waktu malam jugak tidak memberikan sebarang masalah..teknologi yang digunakan, amat berkualiti tinggi...sayang visor ni..huhu


ARAI S-80

arai s-80...salah satu model yang tersangat-sangat rare!...jarang sekali aku jumpa model ni...setakat ni yang aku jumpa hanya 2 orang..saudara nagoya_geidai yang mempunyai s-80 bewarna merah (NOS) dan juga saudara shah dari rmr bewarna gold...owner helmet ini asal nya datangnya dari negeri Penang dan terlepas ke seorang saudara budiman dari selayang...helmet ni tiada sebarang cop..tapi setelah ditanya owner lama, rupanya tali dah tukar...size helmet ni L, tapi dsebabkan padding dah sezen, bagi kepala aku yang bersaiz XL ni, mmg ngam la bila aku pakai..aku angkat helmet ni xde la mahal melampau, harga agak berpatutan sebab dapat cap free sekali..huhu..ciri-ciri helmet ni sama seperti model arai yang lain, cuma getahnya tidak bersulamkan XXX manakala pada bahagian pipi,agak memanjang sedikit... overall, Thumbs up for Arai S-80 !

















sekali dengan cap original warna merah.bleh maen lentok-lentok..terbaek !

koleksi yang seksi

Topi
Helmets

Arai no.1 ! hehe
Caps

Bell

Arai
Shoei
Model contoh :
Bubble BV200
Paulson

Melayu di Persada Dunia

Selepas saudara Alnakal masuk TV mengenai hobinya....

video

sorg lagi anak melayu kita diinterview di kaca TV mengenai hobi ini...saksikan...

link :
http://www.youtube.com/watch?v=2aAGzciHPNw

video









pictures and video taken from Mr.YoyoGto

http://www.myspace.com/yoyogto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...