Restoration.


some of the restoration pics.
shoei RJ-AIR, arai S-80, and arai Classic
* sori arai Classic tak sempat nak amek gambar sbb dah ralit maen gam. haha

* padding dah kaput.bleh buang !


ramai yang msg mintak tlg sy ajar cmne nak restore helmet.
sebenarnye sy ni bukannye pandai sgt pon.
tapi, kite kene berani mencuba.
kalau2 takut nak bukak helmet, smpi bile2 la helmet tu xkan dibukak.
tapi kalau xtahu tu, seelok2nye cube bertanye pada yg tahu.
sy ni org x tahu.dan sy pon selalu bertanye pada yg tahu.

kalau kt sesat jalan, xbertanye smpi bila2 kt akan sesat.
tp kalau kt sesat jalan, kt bertanye,masuk gear reberse,amek jalan yg satu lg.
btol x? hehe.

sekarang ni ramai yg terer repair helmet.level sifu lagi.
dgr cite kt sri petaling ade, kat klang ade, kat selayang batu caves ade,
putrajaya ade, ampang ade,kat bangi ade, kat kg. baru,kl apatah lagi ramai.
tu yg belom kt belah pantai timur.lagi meletup2.

xperlu la sebut name.sbb mereka2 ni sume feymes xmacam hambe.hehe.

sy ni kamikaze aje.
tp nak kongsi tips sket.
kalau salah tanggung sendiri.

AMARAN : sebelum buat ape2, sile rujuk pada yang pakar yg berada di lokasi2 di atas.

* tips :

1. helmet arai/shoei amat berlainan dengan bell.terutama jelas pada earpad.arai/shoei bnyk menggunakan jahitan dan earpad nye di rebet sekali dgn rebet tali.so berhati2 mase nak bukak earpad.

2. nak bukak gabus, kene bukak earpad dulu.dah bukak earpad,baru bleh tolak gabus ke belakang, menjauhi button visor.

3. bile dah bukak gabus.sile la gunakan kreativiti masing2. hahahaha.

4. dulu ade sorg mamat ni cakap klu nak gam helmet, pakai gam dunlop kayu. hati2 ye..gam ni sangat tajam. bleh makan gabus. pilihan terbaik adalah masking tape. gam dunlop kayu ni sesuai untuk gam kain aje.

5. dan yang terakhir sekali kesemua tips diatas xsemua btol.aku maen bedal aje. jadi kalau xnak ikut sudah.aku xkesah.haha.

OMG ! ape pon tak boleh !

* kredit to Maha Raja Lawak




2 kutukan!:

August 10, 2011 at 12:13 AM Anonymous said...

bro.sy org ituhari komen psal cr nk bukak padding shoei s-3...thx sbb buat entry ni.untuk s-3,nk kne bukak earpad gak ke?

August 12, 2011 at 6:28 AM bobostrobos said...

ha`ah same jugak..kene bukak earpad dulu baru senang nak bukak gabus. tp shoei atau arai earpad die rebet kat helmet.so kene bukak rebet dulu.huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...