ARAI Classic

Aku minat btol dengan design arai..terutama skali sulaman di getahnye..amat unik skali…terlintas di hati ini,teringin la pulak nak meminang arai classic..dulu pnah pujuk member ‘baek’ untuk jual arai classic beliau,tapi beliau pulak bagi harga ‘member baek punyeeee’…haih,payah btol klu ade member baek yg btol2 ‘baek’ ni…xpelah,tolak dulu,xmampu…tp akhir2 ni,duit yg dikumpul dah mencapai sasaran,aku pon berjmpe dgn ramai bomoh..tp hampa,semua kate takde…penah sekali sorg member offer arai S-70,tp setelah dibelek2,mungkin hamba ini kurang mahir pasal helmet,maklumlah baru nak knal helmet,maka timbul sedikit perasaan ragu2..dan mungkin juga hamba yg kudus ini kurang mahir berkomunikasi,timbul sedikit perselisihan faham..xpalah,hamba beri laluan kepada otai,hamba ini org baru..baeklah,tutup buku,buka buku yg baru..buang yg keruh,tapis yg jernih… sehinggalah satu hari ade sorg bomoh pakar mengofferkan arai classic member beliau…niat di hati,arai classic 80`s,tapi yg muncul depan mata 90`s le pulak..xpelah,rezeki dah depan mata,sambar je lah,harga pun separuh dari sasaran…bomoh pakar yg dimaksudkan adalah bro_otai edredz(abg am)..helmet asalnye ada di ibu negara,pd member beliau.tp atas dasar kepercayaan,kawan beliau kirim pada beliau..beliau berada di pasir gudang,tp disebabkan kawan ni buta jalan,dpt jumpe jalan setakat tebrau je..hehe mintak maap bnyk2 abg am…br 3 bulan menetap kt selatan tanah air..heheh..abg am seorg yg sgt peramah,tidak lekok memberi ilmu..klu hamba tanya sepatah,beliau jawab 8 patah..heheh..thanx abg am..isteri beliau pun sporting,sanggup teman beliau jauh2..thanx akak..mase hamba pinang helmet ni,saiz adalh L (59-60)..pki ketat sket,xpelah dah rezeki,tutup sbelah mata jelah..(walaupun pakai berdenyut-denyut kepala)..tp di suatu hening petang,abg am mesej ATUR hamba, menyatakan helmet bersaiz XL telah dijumpai..pertukaran helmet pun berlaku dengan persetujuan kedua2 belah pihak..thanx abg am,sporting..ok,toksah ckp bnyk,..pasal helmet ni sama seperti helmet2 nippon laen..fiber nye adalah fiber benang,bergetahkan sulaman seni jepun,sijil2 kelahiran masih lg komplit di dalam.tali tertera cop 10/87 bermaksud oktober 1987..D-ring nya bujur sedikit berbanding bell..TAPI,setelah dibandingkan dengan kitab yg telah sy kumpulkn untuk rujukan saya sendiri,ternyata button bercop arai tidak kelihatan..xtaulah mngkin kebetulan helmet yg sy dapat ini non-fully tiptop..tp berdasarkan rujukan yg saya buat,begitulah seadanya..kulit di bahagian D-ring tertera AMARAN: HELMET BERTAHAN DALAM JANGKA MASA 5 TAHUN SAHAJA hehehehe…amaran dari arai tuuuuu….paham2 lah ye…helmet ini dibuat dari jepung,tapi dipasarkan di USA kerana terdapat ANSI dan Snell…berbeza sedikit dengan arai simpanan saya yg lain,D-ring nya terdapat sedikit bengkok,mgkn terkapit dagu owner lame kot..kehkehkehkeh…tiada sebarang stiker diluar,cuma yg ada adalah stiker ‘Classic’ sahaja di belah kiri...kain di dalam adalah baldu bersulamkan ‘Arai’..helmet tdak disertakan sebarang cap,dan cap di atas adalah dari koleksi sy sendiri..

macam2 jenis org aku jumpe mase nak cari helmet ni..haih..pengalaman mengajar erti kesabaran,sempurna xsemestinya terbaik..fikir,zikir,syukur,sabar..insyaAllah..




















4 kutukan!:

April 24, 2009 at 3:17 PM umiZue said...

wah wah wah..
minat betul dgn menatang tu yek..

April 25, 2009 at 6:22 PM EdRedz said...

Caya la bro Bobo.
Hobi bro ni mmg x sia2.
Elmet vintage lagi lama, lagi mahal.

Regards
Am

April 25, 2009 at 7:52 PM bobostrobos said...

hehe...umi,bukan tahap minat,ni dah kire obses dah ni..hehe..abg am,mande nahal,helmet sume buruk,murah2 je...yg buruk je mampu beli,nak beli yg baru kt kedai xmampu..ishk..ishk..ishk...

June 7, 2009 at 9:45 PM Encik Chao said...

waaa...
byk tol koleksi kamu ye bobo..
ahhaha..
bagus2..
saye pon nak tambah koleksi, tapi fulus blom ada..
kekeke..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...